eigenwaarde eigenliefde zelfvertrouwen

Kinderen zijn hard voor elkaar. Pesten is iets wat onder kinderen helaas veel voorkomt. Het is overlevingsgedrag van de pester; door de aandacht niet op zichzelf te vestigen lijkt deze sterker uit de strijd te komen. Niets is minder waar. Pestgedrag komt voort uit onzekerheid van de pester.
Hij/zij zoekt een gewillig slachtoffer. Dit zijn vaak onzekere kinderen. Deze kinderen hebben moeite bij zichzelf te blijven, dat wil zeggen in zichzelf te blijven geloven.

Word jouw kind gepest? Het is ongelooflijk pijnlijk te zien dat je kind hieronder leidt. Te meer omdat je het mogelijk zelf hebt meegemaakt. Dan voelt je kind ook jouw pijn. Negeer dit niet, dat houdt het juist in stand en zorgt ervoor dat je kind hier ook mee is belast. Ga er mee aan de slag: ga naar je pijn toe, geef het de ruimte zodat je het kunt verwerken en een plekje kunt geven. Je laat je kind voelen hoe je het pesten te boven komt en daarmee baan je de weg voor je kind om jouw voorbeeld te volgen.

Zolang jij en je kind niet gaan geloven wat de pester beweert blijf je stevig staan. Je blijft in contact met jezelf en kunt daardoor het contact aangaan met je pester op het moment dat deze toeslaat. Dat maakt dat de pester zichzelf gaat voelen, hij/zij kijkt als het ware in de spiegel. Dat schrikt hem/haar af.

Gaan je kind en jij als ouder toch wankelen, dan kan ik je begeleiden om weer tot jezelf te komen. Ik laat je ervaren hoe je weer teruggaat naar jezelf, steviger in je lijf komt. En ga met jou ontdekken in welke situaties je uit het contact neigt te gaan met jezelf. We gaan op zoek naar nieuwe mogelijkheden die je helpen om in die situaties bij jezelf te blijven en zo meer ruimte in te nemen. Zodat je weer voor jezelf en je kind kunt gaan staan.