Na jaren voorbereiding en er naartoe groeien gaan we het nu echt doen: ik ga met mijn gezin vier maanden naar Azië voor een educatieve ontdekkingsreis: Indonesië, Inda, Nepal, Iran en terug per trein. We hebben alle drempels genomen: school, werk, huis, verenigingen, vrienden en familie … we stappen er vier maanden uit. De afgelopen maanden hebben we gevoeld hoe moeilijk dat was. Hoezeer het systeem ons in zijn greep houdt.
Pasgeleden was ik met mijn gezin in het Tropenmuseum ter voorbereiding op deze reis. Daar werd ik geraakt door een expositie over de Marrons, een groep Afrikaanse slaven die in de 17e eeuw door slavenhandelaars naar Suriname gebracht werden. Ze bevrijdden zichzelf uit de slavernij en begonnen hun eigen leven in het oerwoud. Daar leidden ze een zelfvoorzienend bestaan dicht bij de natuur en wisten zo hun Afrikaanse erfgoed te bewaren. Ze inspireren me, de Marrons, en ik ben dankbaar dat ik dezelfde naam heb als deze vrijheidsstrijders die zich niet lieten onderdrukken door een systeem dat is gebaseerd op geld en macht.
We realiseren ons dat het een luxe is dat we dit kunnen, en durven. En dat we ook met deze reis het milieu belasten. Maar het leek ons een mooie start op weg naar een ander leven. Een groener leven, dichter bij de natuur met een kleinere ecologische voetafdruk.
De laatste tijd heb ik er vaak bij stilgestaan hoe dankbaar ik ben voor mijn praktijk, het werk dat ik hier mag doen. Daar wil ik zeker mee doorgaan. Ik zie jullie dus heel graag weer vanaf November 2018!